Kilpailuohjeet

ALUSTAVAT KILPAILUOHJEET, LUONNOS 1.8.2018

(Lopulliset kilpailuohjeet julkaistaan kisapaikan ilmoitustaululla)

Kilpailussa noudatetaan SSL:n kilpailusääntöjä ja näitä järjestäjän ohjeita.

Opastus ja paikoitus

Opastus 4.8.2018 klo 8.00 alkaen tieltä 10 (Turku-Hämeenlinnatie) noin 15 km Turusta ja noin 4 km Liedon keskustasta Hämeenlinnaan päin (navigointiosoite Pränikkäläntie, Lieto).
HUOM! Hämeentiellä on käynnissä asfaltointitöitä, varaudu mahdolliseen (jopa vartin) jonottamiseen. Ajoaika opastuksesta pysäköintiin noin 1-5 min. Pysäköinti kilpailukeskuksen välittömässä läheisyydessä, korkeintaan 500m kävelymatka. Parkkimaksu 5€ sisältäen molemmat päivät, yhden päivän parkkimaksu 3€. Parkkimaksu maksetaan infoon ennen kilpailukeskuksesta poistumista. Vain käteismaksu.

Kilpailukeskus ja info

Kilpailukeskuksen osoite on Pränikkäläntie 66, Lieto. Kilpailukeskus on Parmaharjun urheilukeskuksen piha-alueella ja sen välittömässä läheisyydessä. Yöpyminen kilpailukeskuksessa on kielletty. Info avataan sekä lauantaina että sunnuntaina klo 9.30. Emit-vuokrat tulee maksaa infoon ennen lähtöön menemistä. Kuntosuunnistukseen ja muksulaan ilmoittaudutaan infossa. Vain käteismaksu.

Sarjat, lähtöpaikat ja ratapituudet

Kilpailumaasto

Kilpailussa suunnistetaan Parmaharjun legendaarisessa suunnistusmaastossa. Maasto on hyväkulkuista varsinaissuomalaista avokalliomaastoa, jossa suurimmat korkeuserot ovat noin 50 metriä.

Kilpailukartta

Tulostekartta, mittakaava 1:10 000 sarjoissa H/D21A, H/D16-20, H/D21AL, H/D35-45, H/D21C, H/D12-14 ja 1:7 500 sarjoissa H/D10RR, H/D12TR, H/D50-85. HUOM! Sunnuntaina sarjoissa H/D21A, H/D16-20 kartan mittakaava on 1:15 000. Alue on uudelleenkartoitettu vuoden 2018 aikana Ari Salosen toimesta ja viimeiset muutokset hakkuuaukkojen suhteen juuri ennen kisoja karttaan on tehnyt Olli Mattila. Käyräväli on 5m ja kisakartan koko on kaikissa sarjoissa A4. Kartat ovat muovikoteloissa.

Kisakartta on nähtävissä lähtökarsinassa. Kilpailualueen vanha suunnistuskartta on nähtävissä kilpailukeskuksen ilmoitustaululla.

Kielletyt alueet

Pihamaat ja kartalle kielletyn alueen merkillä merkityt alueet ovat kiellettyjä alueita. Kilpailukeskuksessa sijaitsevan Parmaharjun rakennuksen ylärinteen puoli on kiellettyä aluetta.

Rastit, leimausjärjestelmä ja Emit-kortit

Kilpailussa käytetään Emit-leimausjärjestelmää. Rastilla esillä oleva koodi on rastin koodi (näytöllinen Emit-kortti saattaa näyttää muun numeron kuin rastin koodin). Emit-kortin toiminnan voi tarkistaa opaspaalulla mallirastin luona olevalla 0-leimasimella.

Kaikki kilpailijat tarkastavat lähtöluettelosta oman Emit-kilpailukorttinsa numeron. Emit-numeron korjaus tehdään infossa ennen lähtöön menemistä. Emit-korttimuutoksista peritään 2 euroa. SSL:n lajisääntöjen mukaisesti ”suoritus hylätään, kun kilpailija on käyttänyt muuta kuin järjestäjälle ilmoitettua elektronista kilpailukorttia” (kohta 11.518).

Emit-numeron ilmoittamatta jättäneiden tulee vuokrata infosta Emit-kortti, josta peritään vuokraa 4 euroa/päivä. Lainatut Emit-kortit palautetaan infoon. Palauttamatta jätetystä kortista peritään 60 euron maksu.

Rastireittisarjojen mallirasti on lähdössä.

Juomapisteet

Sunnuntaina maastossa on kaksi juomapistettä, jotka on merkitty karttoihin. Juomapisteellä on tarjolla vettä.

Lähtö ja lähtöluettelot

Kilpailussa on molempina päivinä kolme lähtöä. Viitoitukset lähtöihin alkavat opaspaalulta. Lähtöviitoitukset on viitoitettu seuraavilla nauhoilla:

lähtö 1: OJ
lähtö 2: Noname
lähtö 3 (kuntosuunnistus): Säästöpankki.

Matkat lähtöihin:
                                            lauantai                                sunnuntai
Lähtö 1                                500 m                                   2000 m
Lähtö 2                                350 m                                     850 m
Lähtö 3 (kunto)                   100 m                                     100 m

Viitoitukset kulkevat pääosin metsäteitä pitkin. Varustekuljetusta lähdöistä maaliin ei ole, mutta kuntosuunnistajat voivat jättää myös varusteitaan kuntosuunnistuksen lähtöön, koska kuntosuunnistuksen maali on kumpanakin päivänä samassa paikassa kuntosuunnistuksen lähdön kanssa.

Ensimmäinen lähtö on sekä lauantaina että sunnuntaina klo 11.00. Lähtöluettelot ovat nähtävissä kilpailun Internet-sivuilla, tulostaululla ja lähtöpaikoilla.

Kilpailunumerot

Kilpailunumeroita käytetään kaikissa sarjoissa. Kilpailunumerot ovat saatavissa kilpailukeskuksessa Infon läheisyydessä. Sama numero on käytössä molempina päivinä. Omat hakaneulat.

Emit‑tarkistuslipukkeet ja rastinmääritteet

Emit-tarkistuslipukkeet ja irralliset rastinmääritteet ovat saatavana lähtöpaikoilta. Lasten sarjoissa (H/D12TR ja H/D12-14) rastinmääritteet ovat mukana myös kartassa. RR-radoilla ei ole rastinmääritteitä, vaan rastit on vain numeroitu RR1-RR5. Lähtöpaikalta jokainen kilpailija ottaa itse Emit-kortin tarkistuslipukkeen ja rastinmääritteen. Rastinmääritteiden kiinnitystarvikkeita tai suojuksia ei ole.

Lähdön 1 toiminta

  • 4 min ennen lähtöä: kutsu lähtökarsinaan ja kilpailunumeron tarkistus
  • 3 min ennen lähtöä: Emit-kortin nollaus. Emit-kortin nollaus on kilpailijan vastuulla
  • 2 min ennen lähtöä: mallikartta nähtävillä
  • 1 min ennen lähtöä: siirtyminen karttasangoille oman karttansa viereen
  • Lähtöhetki: kilpailija saa ottaa kartan käteensä

K-piste on merkitty rastilipulla. Molempina päivinä K-piste on lähdössä.

Kilpailija on ensisijaisesti itse vastuussa, että kilpailee ilmoitetulla Emit‑numerolla. Väärällä Emit-numerolla kilpaillut hylätään. Kilpailija on myös itse vastuussa siitä, että hän ottaa lähdössä oikean kartan.

Lähdön 2 toiminta

Lähdön 2 K-piste on lähtöpaikalla.

Ohjausasema, 5 min ennen lähtöaikaa

Kilpailija kutsutaan lähtökarsinaan viisi minuuttia ennen lähtöaikaansa ja hän saa tutustua oikein päin suunnattuun mallikarttaan.  H/D10RR- ja H/D12TR-ratojen mallikartoissa on ratapainatus. H/D12-, H/D13- ja H/D14-sarjojen suunnistajien mallikarttaan on merkitty radan K-piste.

  • 4 minuuttia ennen lähtöä Emit-kortin numeron ja lähtöajan tarkistus
  • 3 minuuttia ennen lähtöä Emit-kortin nollaus
  • 2 minuuttia ennen lähtöä opastaja antaa kartan RR-suunnistajille ja varmistaa kartan suuntauksen maaston mukaan, näyttää kartasta lähdön sijainnin, näyttää mallirastin, sekä näyttää viitoituksen alun. TR-suunnistaja tutustuu mallikarttaan, jossa on oma rata. H/D12-, H/D13- ja H/D14-sarjojen suunnistajat tutustuvat mallikarttaan, johon on merkitty radan K-piste.
  • 1 minuuttia ennen lähtöä, valmistautumisminuutti TR- ja muiden sarjojen suunnistajat saavat ottaa sarjansa mukaisen kartan ja tutustuvat rataan
  • Lähtö lähtökellon mukaan

TR-sarjojen lisäohjeet

TR-sarjojen rastit ovat tavallisia numerokoodirasteja. Viitoituksena on yhtenäinen valkoinen muovinauha.

RR-sarjojen lisäohjeet

RR-radalla on 5 rastia, joilla on maastossa tunnukset RR1 – RR5. RR-mallirasti on nähtävillä opaspaalun vieressä. Viitoituksena yhtenäinen valkoinen muovinauha. Kilpailijaa ei hylätä puuttuvan tai väärän leimauksen vuoksi, vaan hän saa 10 minuutin lisäajan / virheellinen leimaus.

Viimeinen rasti

Viimeisellä rastilla on käytössä leimasimia rastikoodeilla 126 ja RR5. Kaikilla näillä leimasimilla leimaaminen hyväksytään. Viimeiseltä rastilta on viitoitus maaliin kaikissa sarjoissa.

Maali

Maaliin saavutaan viitoitusta pitkin. Maalissa suoritetaan maalileimaus. Maalileimauksen jälkeen kilpailija jatkaa leimantarkastukseen, jossa Emit-kortti luetaan. Jos kilpailijan suorituksessa on epäselvyyttä, kilpailija siirretään sivuun ja epäselvyys selvitetään toimitsijan kanssa itkumuurilla.

Kilpailukarttoja ei kerätä pois maalissa. Kilpailukarttaa ei saa näyttää sellaisille kilpailijoille, jotka eivät ole vielä kilpailleet. Maali suljetaan molempina päivinä klo 15.00.

Kuntosuunnistajat eivät tule samaan maaliin kilpailijoiden kanssa, vaan kuntosuunnistuksen maali on kuntosuunnistuksen lähdön lähellä.

Keskeyttäneet

Keskeyttänyt kilpailija tulee maaliin ja leimaa maalilinjalla. Keskeyttänyt kilpailija ilmoittaa keskeyttämisestään Emit‑kortin tarkastuksessa. Metsästä siis jokainen kilpailija tulee pois maalin kautta.

Tulostaulu

Tulostaulu sijaitsee kilpailukeskuksessa.

Palkinnot

Palkinnot jaetaan sunnuntaina yhteistulosten perusteella. Palkintojen määrät selviävät tulostaululta. Normaali palkintojenjako suoritetaan H/D10RR-HD14-sarjoissa ja sarjoissa H/D21A mahdollisimman pikaisesti kunkin sarjan tulosten selvittyä. Muut palkinnonsaajat hakevat palkintonsa infosta tulosten selvittyä.

RR-sarjoissa palkitaan kaikki kilpailijat sunnuntaina maaliin tulon yhteydessä. Pelkästään lauantaina suunnistavat noutavat palkintonsa infosta kilpailusuorituksen jälkeen.

Kuntosuunnistus

Lauantaina lähdöt maastoon klo 11-13 ja sunnuntaina klo 11-12:30. Osanottomaksu 12 euroa/päivä, alle 16-vuotiaille 6 euroa/päivä + lainakorttia käyttävillä Emit-vuokra 2 euroa/päivä. Ilmoittautuminen kilpailukeskuksen infossa. Vain käteismaksu tai Smartum.

Radat lauantaina 1-rata 2,4km, 2-rata 3,4km ja 3-rata 4,9km sekä sunnuntaina 1-rata 2,5km, 2-rata 3,4km ja 3-rata 4,9km. Kuntosuunnistuksen osanottajat saavat kartat kuntosuunnistuksen lähdöstä infosta saamaansa kuittia vastaan. Kuntosuunnistuksen rastinmääritteet on painettu karttoihin. Kuntosuunnistuksen karttaa ei saa näyttää sellaisille kilpailijoille, jotka eivät ole vielä kilpailleet. Kuntosuunnistuksen lähtö on molempina päivinä lähdössä 3 ja kuntosuunnistuksen maali ja leimantarkastus ovat kuntosuunnistuksen lähdön läheisyydessä. Kuntosuunnistuksen maali suljetaan lauantaina klo 15.00 ja sunnuntaina klo 14.30.

Kisakahvio

Kisakahvio toimii kilpailukeskusalueella teltassa. Kisakahviossa on tarjolla mm. grillimakkaraa, kahvia, teetä, mehua, sämpylöitä ja pullia. Omia erikoistuotteita löytyy laktoositonta tai gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Maksu vain käteisellä.

Muksula

Muksula on kilpailukeskusalueella sisällä Parmaharjun rakennuksen liikuntasalissa. Ovi muksulaan on Parmaharjun rakennuksen yläpihalta, mutta kulku ovelle on rakennuksen alareunaa myöten.  Muksulaan on etukäteisilmoittautuminen ke 1.8.2018 mennessä osoitteeseen anni.jalonen (@) elisanet.fi, maksu 5€/päivä, sisältää mehun. Muksulamaksu suoritetaan infoon, josta saatu lappu otetaan mukaan muksulaan mentäessä.

Ensiapu

Ensiapu sijaitsee kilpailukeskusalueella teltassa.

WC

WC:t ovat vain kilpailukeskuksessa. Kilpailukeskuksessa jatkuvasti olevat puuceet ovat vain järjestäjien käytössä, kilpailijat käyttävät paikalle erikseen tuotua WC-vaunua.

Pukeutumistilat ja pesu

Naisten pukeutumis- ja pesupaikka on sisällä suihkutiloissa, joita on eri sisäänkäynneillä kaksi. Lämmintä vettä on rajallisesti, joten huomioithan myös jälkeesi metsästä tulevat kanssakilpailijat sekä suihkuajoissa että veden lämmönsäädössä.

Miesten pukeutumis- ja pesupaikka on hyppyrimäen montun metsänreunassa. Ämpäripesu viileällä vedellä. Pesuaineiden käyttö on ehdottomasti kielletty.

Muuta huomioitavaa

Kilpailukeskuksessa tupakointi, avotulen teko sekä retkikeittimien käyttö on ehdottomasti kiellettyä. Kilpailukeskuksessa ei myöskään saa yöpyä.

Päätoimihenkilöt

Kilpailunjohtaja                           Mirkka Maisila, puh. 040 5617173
Ratamestari                                Martti Alilonttinen, puh. 02 4870320
Ratamestarin avustaja               Olli Mattila, puh. 0400-380927
Lasten ratojen ratamestari        Thomas Ekström, puh. 040-5607750
Valvoja                                       Pekka Lapila, Mynämäen Suunnistajat 52, puh. 050-5485833
Tulospalvelun johtaja                 Timo Kokko, puh. 050-5849941
Tiedottaja & Info                        Outi Sareila, puh. 040-5482476
Ensiapu                                      Olli Heinonen, puh. 040-5865157
Muksula                                      Anni Jalonen, puh. 050-5814435

Tuomarineuvosto

Puheenjohtaja                            Pasi Lepistö, Hauhon Sisu                     
Jäsen                                          Päivi Autio, Hiisirasti                                        
Jäsen                                          Visa Koponen, Perttelin Peikot