Kilpailuohjeet

VARSINAIS-SUOMEN AVOIN AM-KESKIMATKA 6.5.2019

 

KILPAILUOHJEET, ALUSTAVA VERSIO

Kilpailussa noudatetaan SSL:n kilpailusääntöjä ja näitä järjestäjän ohjeita. Virallinen versio on nähtävissä kilpailukeskuksessa ilmoitustaululla.

Opastus ja paikoitus

Opastus 6.5.2019 klo 16.00 alkaen tieltä 10 (Turku-Hämeenlinnatie) noin 15 km Turusta ja noin 4 km Liedon keskustasta Hämeenlinnaan päin (navigointiosoite Bränikkäläntie, Lieto). Ajoaika opastuksesta pysäköintiin noin 1-5 min. Pysäköinti kilpailukeskuksen välittömässä läheisyydessä, korkeintaan 500m kävelymatka.

Kilpailukeskus ja info

Kilpailukeskuksen osoite on Bränikkäläntie 66, Lieto. Kilpailukeskus on Parmaharjun urheilukeskuksen piha-alueella ja sen välittömässä läheisyydessä. Info avataan klo 17:00. Emit-vuokrat tulee maksaa infoon ennen lähtöön menemistä. Kuntosuunnistukseen ilmoittaudutaan infossa. Vain käteismaksu.

Kilpailumaasto

Kilpailussa suunnistetaan Parmaharjun legendaarisessa suunnistusmaastossa. Maasto on hyväkulkuista varsinaissuomalaista avokalliomaastoa, jossa suurimmat korkeuserot ovat noin 50 metriä. Maastossa on aika paljon myös karttaan merkitsemättömiä heikkoja polkuja/kulku-uria.

Kilpailukartta

Tulostekartta, mittakaava 1:10 000 sarjoissa H/D21, H/D14-20, H/D35-45  ja 1:7 500 sarjoissa H/D12, H50-90 ja D50-75. Alue on uudelleenkartoitettu vuoden 2018 aikana Ari Salosen toimesta ja viimeiset päivitykset juuri ennen kisoja karttaan on tehnyt Olli Mattila. Käyräväli on 5m ja kisakartan koko on kaikissa sarjoissa A4. Kartat ovat muovikoteloissa.

Kisakartta on nähtävissä lähtökarsinassa. Kilpailualueen vanha suunnistuskartta on nähtävissä kilpailukeskuksen ilmoitustaululla.

Kielletyt alueet

Pihamaat ja kartalle kielletyn alueen merkillä merkityt alueet ovat kiellettyjä alueita.

Rastit, leimausjärjestelmä ja Emit-kortit

Rastilla leimattaessa koodien tarkistaminen erittäin tärkeää, koska rasteja on todella lähekkäin varsinkin ratojen loppuosalla.  Kilpailussa käytetään Emit-leimausjärjestelmää. Rastilla esillä oleva koodi on rastin koodi (näytöllinen Emit-kortti saattaa näyttää muun numeron kuin rastin koodin). Emit-kortin toiminnan voi tarkistaa opaspaalulla mallirastin luona olevalla 0-leimasimella.

Kaikki kilpailijat tarkastavat lähtöluettelosta oman Emit-kilpailukorttinsa numeron. Emit-numeron korjaus tehdään infossa ennen lähtöön menemistä. Emit-korttimuutoksista peritään 2 euroa. SSL:n lajisääntöjen mukaisesti ”suoritus hylätään, kun kilpailija on käyttänyt muuta kuin järjestäjälle ilmoitettua elektronista kilpailukorttia” (kohta 11.518).

Emit-numeron ilmoittamatta jättäneiden tulee vuokrata infosta Emit-kortti, josta peritään vuokraa 4 euroa. Lainatut Emit-kortit palautetaan infoon. Palauttamatta jätetystä kortista peritään 84 euron maksu.

Lähtö ja lähtöluettelot

Kilpailussa on kaksi lähtöä. Viitoitukset lähtöihin alkavat opaspaalulta. Lähtöviitoitukset on viitoitettu seuraavilla nauhoilla:

Lähtö 1: kaikki kilpasarjat, 600m opaspaalulta (OJ:n keltainen viitoitusnauha)

Lähtö 2 (kuntosuunnistus): 300m opaspaalulta (Säästöpankin viitoitusnauha)

Viitoitukset kulkevat pääosin metsäteitä pitkin. Varustekuljetusta lähdöistä maaliin ei ole.

Ensimmäinen lähtö on klo 18.00. Lähtöluettelot ovat nähtävissä kilpailun Internet-sivuilla (https://www.liedonparma.fi/suunnistus/kilpailut/v-s-am-keskimatka-2019/), tulostaululla ja lähtöpaikoilla.

Kilpailunumerot

Kilpailunumeroita käytetään kaikissa sarjoissa. Kilpailunumerot ovat saatavissa kilpailukeskuksessa Infon läheisyydessä. Omat hakaneulat.

Emit‑tarkistuslipukkeet ja rastinmääritteet

Emit-tarkistuslipukkeet ja irralliset rastinmääritteet ovat saatavana lähtöpaikoilta. Kaikilla sarjoilla rastinmääritteet ovat mukana myös kartassa. Lähtöpaikalta jokainen kilpailija ottaa itse Emit-kortin tarkistuslipukkeen ja rastinmääritteen. Rastinmääritteiden kiinnitystarvikkeita tai suojuksia ei ole.

Lähdön 1 toiminta

 • 5 min ennen lähtöä: kutsu lähtökarsinaan
 • 4 min ennen lähtöä: kilpailunumeron ja lähtöajan tarkistus
 • 3 min ennen lähtöä: Emit-kortin nollaus. Emit-kortin nollaus on kilpailijan vastuulla.
 • 2 min ennen lähtöä: mallikartta nähtävillä
 • 1 min ennen lähtöä: siirtyminen karttasangoille oman karttansa viereen
 • Lähtöhetki: kilpailija saa ottaa kartan käteensä

K-piste on merkitty rastilipulla. K-pisteelle on lähtöviivalta 100 metriä. K-pisteelle vievältä viitotukselta ei saa poistua.

Kilpailija on ensisijaisesti itse vastuussa, että kilpailee ilmoitetulla Emit‑numerolla. Väärällä Emit-numerolla kilpaillut hylätään. Kilpailija on myös itse vastuussa siitä, että hän ottaa lähdössä oikean kartan.

 

Lasten ratojen H/D12 ja H/D14 lähdön erikoisohjeet

 • 5 minuuttia ennen lähtöä: Ohjausasema. Kilpailija kutsutaan lähtökarsinaan viisi minuuttia ennen lähtöaikaansa ja hän saa tutustua oikein päin suunnattuun mallikarttaan. H/D12- ja H/D14-sarjojen suunnistajien mallikarttaan on merkitty radan K-piste.
 • 4 minuuttia ennen lähtöä kilpailunumeron ja lähtöajan tarkistus
 • 3 minuuttia ennen lähtöä Emit-kortin nollaus
 • 2 minuuttia ennen lähtöä H/D12- ja H/D14-sarjojen suunnistajat tutustuvat mallikarttaan, johon on merkitty radan K-piste.
 • 1 minuutti ennen lähtöä, valmistautumisminuutti: suunnistajat saavat ottaa sarjansa mukaisen kartan ja tutustuvat rataan
 • Lähtö lähtökellon mukaan

K-piste on merkitty rastilipulla. K-pisteelle on lähtöviivalta 100 metriä. K-pisteelle vievältä viitotukselta ei saa poistua.

Viimeinen rasti

Viimeiseltä rastilta on viitoitus maaliin.

Maali

Maaliin saavutaan viitoitusta pitkin. Maalissa suoritetaan maalileimaus. Puuttuva maalileimaus johtaa hylkäykseen. Maalileimauksen jälkeen kilpailija jatkaa leimantarkastukseen, jossa Emit-kortti luetaan. Jos kilpailijan suorituksessa on epäselvyyttä, kilpailija siirretään sivuun ja epäselvyys selvitetään toimitsijan kanssa itkumuurilla.

Kilpailukarttoja ei kerätä pois maalissa. Kilpailukarttaa ei saa näyttää sellaisille kilpailijoille, jotka eivät ole vielä kilpailleet. Maali suljetaan klo 20.30.

Kuntosuunnistajat eivät tule samaan maaliin kilpailijoiden kanssa, vaan kuntosuunnistuksen maali on parkkialueen itäpäässä.

Keskeyttäneet

Keskeyttänyt kilpailija tulee maaliin ja leimaa maalilinjalla. Keskeyttänyt kilpailija ilmoittaa keskeyttämisestään Emit‑kortin tarkastuksessa. Metsästä siis jokainen kilpailija tulee pois maalin kautta.

Tulostaulu

Tulostaulu sijaitsee kilpailukeskuksessa. Kilpailun aikana ei ole online-tulospalvelua.

Palkinnot

Aluemestaruuskilpailun sarjoissa palkitaan 3 parasta Varsinais-Suomen Suunnistuksen jäsenseurojen kilpailijaa AM-mitalein.

H/D21 ja H/D12-20 sarjojen mitalit jaetaan tulosten valmistuttua. H35-90 ja D35-75 sarjojen mitalit ovat noudettavissa infosta tulosten valmistuttua.

Kuntosuunnistus

Lähdöt maastoon klo 17:30-19:00. Osanottomaksu 12 euroa, alle 16-vuotiaille 6 euroa + lainakorttia käyttävillä Emit-vuokra 2 euroa. Ilmoittautuminen kilpailukeskuksen infossa. Vain käteismaksu tai smartum.

Radat 1-rata (4,2km), 2-rata (2,5km), RR-rata 2,7 km (1,9km suoraa reittiä). Kuntosuunnistuksen osanottajat saavat kartat infosta. Kuntosuunnistuksen rastinmääritteet on painettu karttoihin. Kuntosuunnistuksen karttaa ei saa näyttää sellaisille kilpailijoille, jotka eivät ole vielä kilpailleet. Kuntosuunnistuksen lähtö on lähdössä 2 ja kuntosuunnistuksen maali on parkkipaikan itäpäässä. Kuntosuunnistuksen maali suljetaan klo 20.00.

Kisakahvio

Kisakahvio toimii kilpailukeskusalueella. Kisakahviossa on tarjolla mm. grillimakkaraa, kahvia, teetä, mehua, sämpylöitä ja pullia. Omia erikoistuotteita löytyy myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Maksu vain käteisellä.

Ensiapu

Ensiapu sijaitsee kilpailukeskusalueella punavalkoisessa teltassa.

WC

WC:t ovat vain kilpailukeskuksessa sisätiloissa. Sisälle meneminen nastareissa on ehdottomasti kielletty. Lähtöviitoituksen alkupäässä on kolme puuceetä.

Pukeutumistilat ja pesu

Kilpailukeskuksessa ei ole pesumahdollisuutta. Pukeutuminen maasto-olosuhteissa, ei erillistä pukeutumissuojaa.

Muuta huomioitavaa

Kilpailukeskuksessa tupakointi, avotulen teko sekä retkikeittimien käyttö on ehdottomasti kiellettyä. Kilpailukeskuksessa ei myöskään saa yöpyä. Nastareilla saa juosta, piikkareilla ei.

Päätoimihenkilöt

Kilpailunjohtaja                       Mirkka Maisila, puh. 040 5617173
Ratamestari                            Martti Alilonttinen, puh. 02 4870320
Ratamestarin avustaja           Olli Mattila, puh. 0400-380927
Valvoja                                    Jyrki Lammila, Laitilan Jyske, puh. 040-7699051
Tulospalvelun johtaja              Antti Suonpää, puh. 040-5329459
Tiedottaja & Info                     Outi Sareila, puh. 040-5482476
Ensiapu                                   Olli Heinonen, puh. 040-5865157

Tuomarineuvosto

Puheenjohtaja                         Jari Kleemola, Perttelin Peikot                                 
Jäsen                                       Kirsti Moilanen, Maarian Mahti
Jäsen                                       Ilona Haapasaari, Turun Suunnistajat